Hemelektronik

Tips, fakta och vägledning om hemelektronik

Batteriladdare - fakta och tips

En batteriladdare är skonsam för såväl miljön som din privatekonomi. Nedan kan du ta del av några standardtips om batteriladdare och laddningsbara batterier.

Vanliga batterier är dyra i inköp och dåliga för miljön och din privatekonomi. Till och med IKEA:s billiga, gula batterier är dyra jämfört med att ladda laddningsbara batterier med en batteriladdare. En batteriladdare kan köpas med olika styrkor och laddar batterierna olika snabbt – alltifrån någon timme till ett dygn. Batteriladdare till bil och husvagn – av typen 12v – är i regel långsammare än batteriladdare för hushållsapparater, som ansluts till det fasta elnätet.

Batteriladdare – tips och råd

Ladda om möjligt alla hushållets batterier med någon form av batteriladdare. Tänk således på följande:

  • De flesta digitalkameror, mobiltelefoner och MP3-spelare levereras med batteriladdare. Du som köper en billig kamera bör dock undersöka om den levereras med batteriladdare. Fortfarande säljs många kameror i 500-kronors klassen utan batteriladdare.
  • Ladda enbart laddningsbara batterier i en batteriladdare, trots att det i teorin är möjligt att ladda vanliga batterier en eller ett par gånger innan de sprängs.
  • Ladda ett nyinköpt laddningsbart batteri till full nivå innan det används för första gången.
  • Ett laddningsbart batteri kan vanligtvis laddas ca 1000 gånger. Livslängden ökar om du undviker att ladda batteriet innan det är helt slutanvänt.

En bra bruksladdare för två till fyra standardbatterier kostar vanligtvis några hundralappar. Därtill kommer kostnaden för de laddningsbara batterierna – räkna med en 50-lapp per batteri.

Reklamlänkar