Hemelektronik

Tips, fakta och vägledning om hemelektronik

Hemelektronik USA - fakta och tips

Den främsta vägvisaren för lönsamheten att köpa heelektronik i USA är rådande dollarkurs. Tänk också på komplikationer med moms och eventuell tull.

När den amerikanska dollarn ligger på nivåer runt 7-8 kronor blir det genast intressant att beställa hemelektronik från USA. Priserna på konsumentelektronik är överlag ganska jämna i USA – variationen är oftast minder än mellan svenska butiker. Att leta efter den billigaste butiken inom USA är således ganska meningslöst. Det viktigaste riktmärket för dig som vill köpa hemelektronik från USA är alltid den aktuella dollarkursen.

Hemelektronik från USA – moms och avgifter

Du som köper hemelektronik i USA måste, i sambad med köpet i en fysisk butik, betala drygt åtta procent moms på produkterna. I samband med att varorna beställs på nätet, för leverans till utlandet, slipper du den amerikanska momsen. Istället tillkommer svensk moms på köpesumman, vilket gör att köpet genast blir mindre lönsamt. Du som anländer till Sverige med hemelektronik i originalförpackning från en amerikansk butik, är egentligen skyldig att betala tull för elektronikprodukterna i Sverige. Genom att packa upp varorna kan man emellertid enkelt undkomma tullavgiften.

Problem med garantier på elektronikprodukter från USA

Den främsta nackdelen med att köpa hemelektronik från USA är ifall något fabriksfel i efterhand upptäcks hos produkten. Då är det sällan lönsamt att frakta produkten till tillverkaren i USA. Att köpa hemelektronik från en butikskedja med återförsäljare på båda sidor om Atlanten kan således löna sig. Förutsatt att du har originalkvittot kvar, brukar det i regel vara problemfritt att reparera varan hos en europeisk återförsäljare. Problemet är emellertid att antalet elektronikkedjor med butiker i både USA och Sverige är ganska få till antalet.

Reklamlänkar