Hemelektronik

Tips, fakta och vägledning om hemelektronik

Vattenkokare - fakta och tips

Vattenkokare är effektiva och sparar energi – förutsatt att du kokar upp rätt mängd vatten och kommer ihåg att avkalka din vattenkokare så fort kalkavlagringar uppstår på värmeelementet.

Du som som ofta dricker snabbkaffe, te eller andra varma drycker gör klokt i att värma upp vattnet i en vattenkokare. Vattenkokare kan vara både sladdlösa och ha sladd. Moderna vattenkokare saknar i regel sladd och ansluts till en bottenplatta med hjälp av en elkontakt på kokarens undersida. De flesta vattenkokare ansluts till 230 volt, men det finns även vattenkokare med 12 volt, väl lämpade för husbilar och båtar. Att värma upp vattnet i en vattenkokare med 12 volt kan i regel ta upp till en kvart. Uppvärmningstiden avhjälps delvis genom att de allra flesta 12 volts vattenkokare är mycket små, då de i regel rymmer ett fåtal deciliter vatten. Gemensamt för alla vattenkokare är dock att de sparar energi jämfört med att koka vatten i kastrull – detta eftersom värmeelemetet i en vattenkokare kommer i direktkontakt med vattnet.

Lita inte på test av vattenkokare

Många konsumentinriktade tidningar testar ofta vattenkokare och utser därmed en s.k. bäst-i-test vattenkokare. Testerna tar upp faktorer som uppvärmningstid av en viss mängd vatten och energiförbrukning. Testerna säger dock inte allt. Som konsument är dina vanor i första avgörande för om vattenkokaren är ekonomisk eller inte. För att spara energi bör du tänka på följande:

  • Avkalka vattenkokare så fort du märker att kalkavlagringar uppstår runt värmeelementet.
  • Koka bara upp den mängd vatten du behöver. Ett vanligt problem med vattenkokare är att många hettar upp mångdubbelt mer vatten än vad som faktiskt behövs.
  • Du som bor ensam – satsa på en liten vattenkokare med mindre effekt än en stor.

Vattenkokare – priser och populära märken

De flesta elektronikkedjor med inriktning mot hushållsprodukter säljer enkla, vita vattenkokare för under 100 kr. Du som däremot vill ha en speciell vattenkokare med design – t.ex. en vattenkokare av modell retro eller en rosa vattenkokare – får räkna med att betala något mer. En snygg vattenkokare i rostfritt stål kostar vanligtvis ca 500 kr. Svenska konsumenter köper gärna följande märken:

  • Bodum vattenkokare
  • Dualit vattenkokare
  • Exido vattenkokare
  • Tefal vattenkokare
  • Braun vattenkokare
  • OBH-Nordica vattenkokare

Design och fabrikat har störst inverkan på vattenkokarens pris. Effekten och storleken har sällan betydelse.

Reklamlänkar