Hemelektronik

Tips, fakta och vägledning om hemelektronik

Datorer - fakta och tips

Datorer kan med fördel köpas på nätet – det gäller såväl bärbara som stationära datorer. Du bör helst satsa på en ny dator, trots att marknaden för begagnade datorer är stor.

Utvärdera till en början dina behov. Vilken typ av dator behöver du? Detta förefaller självklart, men många människor struntar faktiskt i att utvärdera sina datorbehov, vilket leder till många impulsköp. Bra för datorföretagen, men inte för dig som konsument. Behöver du t.ex. detaljer som grafikkort om datorn främst ska användas till vanligt kontorsarbete?

Köpa Apple eller PC?

Fördelen med PC är att alla datorprogram anpassats till Windows, vilket drar ner priset på PC-program jämfört med mjukvara till Mac. Fördelen med Mac är emellertid att man kan räkna med att inte drabbas av virus, eftersom de flesta virus utarbetats för Windows.

Bärbara datorer eller stationära datorer?

En stationär dator ger klart mer för pengarna. En stationär dator är också lättare att uppdatera – men en stationär dator kan naturligtvis inte tas med på resande fot. Men för hemmabruk är det klart bättre att använda en stationär dator.

Billiga datorer

Ställ dig först frågan om du är beredd att köpa märkesdator eller hopplock. I det senare fallet slipper du betala för märket – men ett hopplock kräver avancerade datorkunskaper. Märkesdatorer är väl optimerade för att kunna fungera ihop med sina komponenter, vilket innebär att man inte behöver samma prestanda i märkesdatorer som i hopplock. Sedan finns det märkesdatorer som erbjuder hopplock – DELL är ett exempel. Då kan du själv komponera din dator med originalkomponenter från DELL. Populära märkesdatorer som inte är alltför dyra:

  • LG datorer
  • Asus datorer
  • Acer datorer

Begagnade datorer

Begagnade datorer säljer bra, trots att allt talar för en ny dator. Beg datorer har inga garantier, kan vara allvarligt skadade och kostar inte mycket mindre än en ny dator. Billiga bärbara datorer kan köpas nya för 5000 kr, även stationära datorer kan köpas billigt – under 2000 kr för enbart datordelen. Datorer är numera billiga som nya – ingen idé att satsa på en begagnad dator.

Datorer online

Det är absolut riskfritt att köpa dator online. Apples datorer köper du smidigt via Apple store, medan DELL säljer sina varor direkt via företagets hemsida.

Reklamlänkar