Hemelektronik

Tips, fakta och vägledning om hemelektronik

Ljud och bild - fakta och tips

På bildfronten inget nytt. Fortfarande står valet mellan plasma och LCD. Men framtiden står för dörren med bättre bild tack vare LED-teknik.

Ljud och bild har hamnat aningen i skymundan vad gäller rörlig bild på TV-skärmen. Fortfarande står valet mellan LCD TV och plasma för den som vill köpa platt tv. Nu när alla äntligen kan skilja mellan LCD och plasma införs en ny TV-typ, nämligen LCD-tv.

Bild och ljud med LED-teknik

LED-tv uppmärksammades bl.a. under 2009 på hemelektronikmässan i Berlin. LED-tekniken innebär att skärmen lyses upp med hjälp av lysdioder, vilket bidrar till betydligt bättre bildkvalitet. I takt med att LED-lampor har börjat vinna terräng bland marknaden för belysning har TV-tillverkarna också fått upp ögonen för denna typ av teknik. Fördelen med LED-tv är naturligtvis att skärmen inte lyses upp av lysrör – produkten blir således mera miljövänlig.

Vänta med LED-tv

De första TV-apparaterna med LED-teknik kommer sannolikt att skjuta i höjden beträffande pris och tillgång. Vänta därför något år med att köpa LED-tv – liksom fallet med plasma och LCD kan man räkna med ett prisfall inom ramen för ett par år.

Hur välja ljud och bild?

Du som vill ha bra bild och ljud hemma kan leta tips i tidningar om ljud och bild. Att satsa på en lite dyrare hemmabioanläggning med bra högtalare kan vara en lösning – men ljud och bild behövs även för skolan. Då kan följande hemsidor (företag) vara av värde:

  • Pause ljud och bild
  • RC ljud och bild
  • Lars Bengtsson ljud och bild

Reklamlänkar