Hemelektronik

Tips, fakta och vägledning om hemelektronik

Läskmaskin - fakta och tips

Moderna läskmaskiner säljs under varumärket sodastream. En läskmaskin kan endast perifert ingå beteckningen hemelektronik, då den de facto inte är någon elektronikprodukt

Moderna läskmaskiner säljs idag under varumärket sodastream. Idén att kolsyra vatten med hjälp av kolsyrepatron är förvisso ingen nyhet, men den moderna sodastreamern är speciell i det att dess design är mycket mer strömlinjefomrad än tidigare läskmaskiners – bl.a. har glasflaskorna, som användes i äldre läskmaskiner, bytts ut mot återvinningsbara PET-flaskor. I Sverige säljs sodastreamrar av varierande fabrikat – Wassermaxx sodastream från AGA hör exempelvis till storsäljarna.

Välj rätt sodastreamer

Du som står i begrepp att köpa en sodastreamer bör i första hand tänka på följande:

  • Stirra dig inte blind på inköpspriset på själva sodastreamern, utan kolla istället hur mycket priserna på kolsyrepatroner kostar. Undersök även hur mycket färdig läsk en kolsyrepatron till sodastream klarar av att tillverka – 50 liter bör vara ett riktmärke.
  • Ta del av information om sodastreamers i olika test innan du bestämmer dig för köp.
  • Hur många kolsyrepatroner följer med sodastreamern från början?

Svårt hitta kolsyrepatroner till ovanliga modeller

På samma sätt som det med tiden blir svårt att hitta bläckpatroner till ovanliga skrivare, kan det bli svårt att få tag på kolsyrepatroner till en udda sodastreamer. Att hitta kolsyrepatroner till en gammal läskmaskin från 1990-talet är exempelvis omöjligt idag. Du som ser sodastreamern som en långsiktig investering bör således satsa på en läskmaskin från en känd tillverkare.

Reklamlänkar