Hemelektronik

Tips, fakta och vägledning om hemelektronik

Spisar - fakta och tips

Spisar finns i olika utföranden; kaminer, murade spisar, kakelugnar, gasspisar och skorstensfria spisar. Allra vanligast är dock den klassiska elspisen som används för matlagning.

Spisar finns i många olika utföranden – just nu är t.ex. öppna spisar åter på modet, trots att de inte längre är placerade mitt i huset. Skorstensfria spisar – eller rättare sagt en öppen spis utan skorsten - är likaså populära, eftersom det estetiska intrycket höjs om spisen saknar en synlig skorsten. En skorstensfri spis fungerar som en vanlig spis – dvs. luften leds ut via skorsten – men själva skorstenen är inbyggd och därmed inte synlig.

Spisen viktig statussymbol

Spisar är lika viktiga statussymboler som platser för matlagning. Materialval, funktioner och design går ofta före praktiska detaljer som uppvärmningstid och energiförbrukning.

Spisar från Husqvarna och Electrolux

De flesta svenska kök är utrustade med en Husqvarna spis eller en spis från Electrolux. Glaskeramikhällar på spisen är självklara idag och spisar med klassiska gjutjärnsplattor köps enbart till sommarstugan eller fritidshuset. Flera ugnar, ibland även inbyggd mikrovågsugn, är mera standard än undantag. En spis av standardmodell av bättre märke (Bosch, Electrolux) kostar mellan 5000 och 10000 kr. Spisar är märkta med energiklass A-C, till skillnad från t.ex. tvättmaskiner som rangordnas på skalan A-G.

Spisar med 230 eller 400 volt

Innan köp bör du noga kolla upp vilken spänning som finns i ditt strömuttag. De flesta spisar har 400 volt, vilket också är den vanligaste spänningen hos spisar som säljs i butiker, men även 230 volt förekommer – främst i lägenheter.

Spisar har vanligtvis bredderna 40, 50, 60 och 70 cm. Spisar 70 cm är ovanliga och förekommer främst i äldre lägenheter från 1960-talet. Sådana spisar kan vara svåra att ersätta och det kan därför löna sig att bygga om köket för att spisen ska få ett standardmått.

Reklamlänkar